När vi dogar
Doga-pass ska utföras under fullkomlig frivillighet hos hunden. Att tvinga in hunden i positioner motverkar helt dess syfte. Även om du hjälper hunden in i positionen ska den samarbeta och vilja delta i aktiviteten. Vissa positioner kanske inte passar er alls och andra kanske ni bara gör inledningen till. Målet är aldrig att ”lyckas” med en position utan att utföra rörelser tillsammans. Resan är målet.
Vi försöker undvika att arbeta med godis eller leksaker när vi gör DOGA, då det startar andra emotioner och motivations system än dem vi vill komma åt.
Fullkomlig frivillighet hos hunden är en förutsättning och på ett lekfullt och kravlöst sätt arbetar vi fram övningarna och känslorna som följer dem. Det finns inget prestationstänk i dogan, inget att lyckas med. Att vara tillsammans på mattan och göra rörelserna är de enda som räknas. De finns inget perfekt sätt att utföra övningarna eller en målbild att uppnå. Var uppmärksam på att all form av prestationsångest grundar sig i dig och inte hunden, hunden har ingen aning om vad som förväntas av den.
Precis som inom yoga så kan hunden komma att möta känslor av obehag grundade i emotionella låsningar i kroppen eller minnen i själen, det här är ok. Pressa inte hunden men låt den heller inte ”fly” från det jobbiga. Guida den igenom det ni gör och var trygg och jordad – så ges hunden tillfälle att växa och läka.
Du får genom dessa tillfällen möjlighet att lära känna din hund.
Det är viktigt att du själv är närvarande i det ni gör, hunden känner tveklöst en skillnad och det är just den skillnaden som gör skillnaden. Fokusera på din egen andning genom övningarna och var uppmärksam på din hunds andning, närvaro och beteende.
Det är det enda som existerar är ”nu” när ni gör Doga. Dras tankarna till målbilder om hur de ska se ut eller hur de ska kännas, så missar du det du har framför dig.
Var öppen och lekfull, låt hunden få visa vägen samtidigt som du håller i ramen.